GönderenKonu: Uluslararası Radyo Amatörleri Birliği ( IARU )  (Okunma sayısı 572 defa)

TA4ALA

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 6
  • Üyelik Tarihi: 02-02-2017
Uluslararası Radyo Amatörleri Birliği ( IARU )
Tarih : 02-02-2017 Saat : 23:54

Uluslararası Radyo Amatörleri  Birliği ( IARU ) olarak Türkçemize çevirebiliriz. Tarihçesi 1920 yıllarına dayanır, o günün koşullarında 1865 yılında ITU kurulmasından yıllar sonra 1900 lü yılların başından itibaren Radyo Amatörlüğü ivme kazanmasıyla bir takım eksikliklerin hasıl olduğu görülmüş. Yıllar içerisinde bu eksiklikler ve düzensizliklerin kangren olmaması için o zamanın ITU'ye üye bazı ülke temsilcileri 1924 yılında toplantı düzenlerler. Toplantıda Üye ülkeler ile bu konuyu plana alarak bir kongre düzenlenmesi kararlaştırılır . Bu sırada Radyo Amatörlüğü için kongrede görüşülmek üzere bir Anayasa-Birlik taslağı hazırlanmaktadır.

17 Nisan 1925 tarihinde Kongre düzenlenir ve hazırlanan Anayasa-Birlik taslağı onaylanarak IARU olarak resmen hayata geçirilir.

Genel amaç Radyo Amatörlerinin Band planları-Frekans spectrumları gibi önem arzeden başlıca konuları zaptı-rapt altına almak ve kişi ve ülkelerin kendine göre kural kaideleri usulsüz uygulamamalarını plan ve yaptırımlar çerçevesinde komuta-kontrol etmektir. (Ülkemizdeki 6m bandı için atıfta bulunacak değerli arkadaşlarım olacaktır) Muhtemelen Hobi öncesi Ülkenin menfaati olan kurum ve kuruluşların birinci önceliğinden dolayıdır.

O yıllarda üye ülke sayısı az olsa da günümüzde 167 üye ülkeye sahiptir.  Bu örgütlenme (Birlik anlamında kullanılmıştır) dünya çapında 3 ayrı bölgeye ayrılmıştır.

IARU 1. Bölge : 97 üye ülke
IARU 2. Bölge : 40 üye ülke
IARU 3. Bölge : 30 üye ülke